понеділок, 18 червня 2018 р.

Всеукраїнська інтернет-олімпіада

Всеукраїнська інтернет-олімпіада з фізики
І (заочний) тур
2018 рік
9-й клас

Шановні дев'ятикласники!
Перед Вами завдання інтернет-олімпіади з фізики для учнів 9-х класів.
Необхідно підготовити розв'язки цих 5-ти задач в електронному вигляді та відіслати за адресою
Переможці заочного туру запрошуються на очний, переможці очного - отримають персональне запрошення на Всеукраїнську олімпіаду з фізики! 
Бажаю УСПІХУ!







Варто звернути увагу

Просимо звернути увагу на правила реєстрації учасників олімпіади.
  • Для того, щоб брати участь у олімпіаді, вам потрібно заповнити та відправити Реєстраційну форму учасника.
  • Після цього вам буде присвоєно реєстраційний номер (його ви побачите на сторінці після реєстрації та отримаєте окремим листом).
  • Після реєстрації ви можете потрапити на сторінку завантаження завдань з обраних предметів.Виконавши завдання, відправте його за адресою: odessa-internet@ukr.net
  • При відправленні роботи на електронну адресу інституту тема листа та файл відповіді повинен містити назву предмета (українською мовою) та ваш реєстраційний номер.

1. Перша сторінка листа повинна містити таку інформацію:
  • Реєстраційний номер (номер наданий при реєстрації)
  • Назва олімпіади
  • Прізвище, ім'я та по батькові учасника
  • Рік народження
  • Область
  • Місто (село)
  • Повна назва навчального закладу
  • Клас, до якого перейшов учень
  • Клас, за який виконується конкурсне завдання (не нижчий за той, до якого перейшов учень)
  • Статус (учень, студент)
  • Електронна адреса учасника, контактна електронна адреса
Увага! Скановані роботи до участі в Інтернет - олімпіаді не приймаються!

2. Обсяг інформації надісланої роботи не повинен перевищувати 800 Кб.
  • Коли ваша робота буде отримана та пройде реєстрацію, вона з'явиться у списку отриманих робіт; вам необхідно вибрати предмет, з якого ви надіслали роботу, та натиснути "Пошук".
  • Коли роботи будуть перевірені та оцінені, результати відобразяться у таблиці результатів


1.  На довгому прямому шосе автомобілі рухаються з постійною швидкістю V1 всюди, крім мосту, на якому вони рухаються з іншою постійною швидкістю V2. На малюнку (див.вище) зображений графік залежності відстані l між двома автомобілями, що їдуть один за одним від часу t. Знайдіть швидкості V1 і V2, а також довжину моста.

         2. Петрик прочитав у газеті «Поради домогосподарці» таку замітку: «Для того, щоб розсортувати курині яйця за ступенем свіжості, візьміть чотири скляні банки, налийте  у кожну півлітра води і розчиніть  у першій  банці  50 г солі, у другій – 45 г, у третій – 30 г і у четвертій 15 г. Після цього по черзі занурюйте яйця у кожну банку. У першій банці будуть тонути тільки що знесені яйця, у другій – знесені не більш як два тижні тому, у третій – знасені не більш ніж пʼять тижнів тому, у четвертій  - знесені не більш як вісім тижнів тому.»  Петрик  зробив розчини, суворо додержуючись  рецепту, розсортував яйця, які були у холодильнику, а потім злив вміст усіх чотирьох банок  до однієї великої посудини. Скільки тижнів тому були знесені яйця, які тонуть у розчині, який утворився?

         3. До фарфорової чашки масою тф = 100 г, яка знаходиться при кімнатній температурі Тк = +20ºС, наливають т1 = 150 г гарячої кави при температурі Т1 = +90 ºС. Після цього дістають з холодильника брикет морозива, який має температуру  Т2 =  ̶  12 ºС,  та  срібною   ложкою   (маса   ложки тлож = 15 г) додають потроху морозиво у каву, кожного разу розмішуючи його. Так роблять до тих пір, поки не встановиться температура Т=+45ºС.                                          
Оцініть, скільки грамів морозива треба покласти для цього у каву. Витратами тепла знехтувати. Вважати відомими питомі теплоємності води Св = 4,2 Дж/(г ∙ ºС) , льоду Сл = 2,1 Дж/(г ∙ ºС), срібла Сс = 0,23 Дж/(г ∙ ºС), фарфору Сф = 0,8 Дж/(г ∙ ºС)  та питому теплоту плавлення льоду λ =340 Дж/г.

         4.  U-подібна трубка заповнена водою густиною ρ (див. малюнок). Вузьке коліно цієї трубки з площею перерізу S закрито невагомим поршнем, до якого привʼязана нитка, прекинута через нерухомий та рухомий блоки. Широке коліно трубки, площа перерізу якого у п = 2 рази більша, ніж у вузького, відкрите. До осі рухомого блока підвішений вантаж масою М, и система знаходиться у рівновазі.    На яку відстань зсунеться вантаж, якщо у відкрите коліно трубки долити воду масою т, а до вантажу масою М прикріпити додатковий вантаж масою т? Вважайте, що поршень весь час торкається поверхні води, тертя відсутнє, нитка та блоки невагомі.

         5.  Учень Вася ненавмисно упустив електричний чайник і побачив, що у його нагрівальному елементі утворилася тріщина, але чайник залишився придатним до використання. Але Вася побоювався, що мама виявить дефект, що утворився, і щоб не засмучувати маму, вирішив зʼєднати місця між тріщиною дротом ВС (див. малюнок).   Чому Вася був упевнений, що дефект виявиться, і чи помітить мама після ремонту, що чайник був пошкоджений? (Зовні чайника ніяких ознак падіння не залишилося). Примітка: Нагрівальний елемент має форму  прямокутної пластини довжиною l,         шириною b, товщиною  h  та питомим опором  ρ.  Тріщина має довжину, яка дорівнює половині довжини пластини і знаходиться  на відстані  b/3 від її краю.