понеділок, 25 лютого 2019 р.

Інтернетка з астрономії

Інтернет-Олімпіада 
з астрономії та астрофізики - 2019 рік
Заочний тур



Завдання заочного інтернет туру
Всеукраїнської Олімпіади з астрономії та астрофізики
19 лютого - 3 березня 2019 року



1. Визначити максимальну та мінімальну відстані між Марсом та Землею. Вважати кеплерові елементи орбіт планет відомими (епоха J2000). Еволюцією орбітальних параметрів знехтувати.

2. Астроном-аматор встановив камеру Canon EOS 80D (без об’єктива) на телескоп та навів на Місяць. На отриманому знімку Місяць зайняв весь кадр по меншій стороні. Яка фокусна відстань телескопа?

3.  НІІ зона NGC604 є однією з найбільших відомих областей зореутворення у Місцевій групі галактик. У центрі вона містить близько 200 зір гіпергігантів класу О та WR, відстань від Землі до них 840 кпс. Температура поверхні зір складає близько 50 тис. К, діаметр кожної – 200 радіусів Сонця. Якби NGC604 знаходились на відстані туманності Оріона, яку сумарну зоряну величину мала би вказана ОВ асоціація зір? Відстань до туманності Оріона близько 400 пк.

4.  Фантастична гіпотеза: Гігантська пляма зайняла всю видиму півкулю Сонця. На скільки зменшиться його видима зоряна величина у зеніті? На якій зенітній відстані ми бачимо реальне Сонце з таким же блиском? Як буде відрізнятись видимий колір Сонця з гігантською плямою та реального на знайденій Вами зенітній відстані? Вважати, що температура плями на 1000К менше температури незаплямованої фотосфери.

5.  Кутова відстань між двома квазарами складає 1”. Спектральні спостереження вказали, що їх червоні зміщення складають 0.436 та 0.437 відповідно. При якій масі квазари можуть бути гравітаційно зв’язаними?




Правила оформлення розв'язків

Файл з розв'язками має обов'язково містити:
Ваші прізвище, ім'я та по-батькові,
дату Вашого народження,
факультет та курс (для студентів) чи клас (для школярів),
повну назву та адресу навчального закладу, в якому Ви навчаєтесь,
телефон за яким з Вами можна зв’язатись.
Кожен розв'язок задачі має бути пронумерований відповідно до номеру умови.

Рекомендується розв'язки розміщувати в тому ж порядку в якому були надані завдання.

Файл з розв'язками вислати за адресою: vmr@univ.kiev.ua

За більш детальною інформацією звертайтесь за адресою






Бажаю успіху!