середу, 24 квітня 2019 р.

Прояв закону збереження моменту кількості руху


Чому кішка при падінні завжди приземляється на чотири лапки?





Напевне більшість гралися з кішкою і неодноразово бачили, що як її не випустиш з рук, вона завжди падає на лапки.  Постає логічне запитання: чому? 
Відповідь на це, здавалось, складне запитання ґрунтується на знанні пухнастої тваринки фундаментального закону фізики – закону збереження моменту кількості руху (моменту імпульсу). Цей закон говорить, що у замкнутій системі добуток моменту інерції тіла на кутову швидкість залишається незмінною величиною, при відсутності у ній (системі)  дисипативних сил. 
Повернемось до кішки. На початку падіння тваринка робить кілька обертальних рухів хвостом. Тоді згідно із законом збереження моменту імпульсу тулуб кішки повертається  в протилежний бік. Потім кішка притискає лапи і хвіст до тулуба, тис самим зменшуючи момент інерції свого тіла, внаслідок чого збільшується швидкість обертання тваринки. І як тільки кішка займе правильне положення – лапами вниз, вона зразу ж відводить лапки і хвіст подалі в сторони, цим самим збільшує момент інерції тіла і, практично, зупиняє обертання тіла. Далі кішка підтримує це правильне положення і опускається на витягнуті лапки. 
Ось так кішка інстинктивно користується законом збереження моменту кількості руху. Цікаво, а чи знаєш цей закон ти? Якщо ні, то швидше в конспект, щоб не було соромно перед кішкою.