середу, 3 лютого 2021 р.

Зелений промінь


   Зелений промінь - дивовижне явище природи  




Довгоочікуваний зелений промінь...
Зелений промінь - рідкісне оптичне явище, сутність якого полягає в спалаху зеленого світла в момент зникнення сонячного диска за горизонтом або появи його з-за обрію. 
Для спостереження зеленого променя необхідні три умови
  • відкритий горизонт (в степу або на морі, за відсутності хвиль), 
  • чисте повітря, і 
  • вільна від хмар сторона горизонту, де відбувається захід (або схід Сонця).

Фізика цього явища полягає в тому, що заломлення сонячних променів в атмосфері супроводжується їх дисперсією, тобто розкладанням в спектр. В результаті накладання кольорових променів від окремих точок сонячного диска центральна частина його залишиться білою (а точніше, за рахунок розсіювання весь диск стає червоним) і лише верхній та нижній краї диска стають відповідно синьо-зеленим та помаранчево-червоним. Але оскільки ці смужки дуже тонкі, а наше світило яскраве, побачити їх вдається лише тоді, коли яскрава частина знаходиться за горизонтом.

Власне, коли Сонце занурюється за горизонт, останнім променем ми мали б побачити фіолетовий. Однак короткохвильові промені - фіолетові, сині, блакитні - на довгому шляху в атмосфері настільки сильно розсіюються, що не доходять до земної поверхні. 
Крім того, до променів цієї частоти спектра око людини менш чутливе.  Саме тому останній промінь сідаючого Сонця має яскравий смарагдовий колір.  Явище дуже рідкісне та короткотривале (триває декілька секунд).

Найчастіше зелений промінь спостерігають моряки. Також відомі спостереження цього явища під час закінчення полярної ночі, коли Сонце не сходить повністю, а лише край піднімається над горизонтом.
За старовинним морським повір'ям зелений промінь — символ надії та удачі, а моряка який угледів його, очікує щасливе плавання.