четвер, 11 березня 2021 р.

Радіометр Крукса

Сонячний млин або радіометр Крукса
виправляємо помилки

Радіометр Крукса

Радіометр Крукса — крильчатка з чотирма лопатками, зрівноважена на голці всередині скляної колби з розрідженням. При попаданні на крильчатку світлового променя вона починає обертатися. Даний ефект іноді неправильно пояснюють тиском світла.

Справжньою причиною обертання служить радіометричний ефект — виникнення сили відштовхування за рахунок різниці кінетичних енергій молекул газу, що налітають на освітлену, нагріту сторону лопаті та на протилежну, більш холодну. Причина обертання лопатей історично викликала безліч наукових дискусій.


Ефект відкрив у 1874 році англійський фізик Вільям Крукс. В ході одного з досліджень, яке вимагало дуже точного зважування речовин він зауважив, що в частково розрідженій камері падаючі сонячні промені впливають на ваги. Вивчаючи цей ефект, він і створив пристрій, названий на його честь. 



Для довідки: 

   Тиск світла   

Уперше тиск світла виміряв російський фізик П. М. Лебедєв (1866 - 1912) 1900 року. У його дослідах однакові світлові потоки спрямовували на легкі металеві крильця, прикріплені до легкого стрижня, підвішеного на тонкій скляній нитці в посудині з високим вакуумом. Один бік крилець зачорнювали, а другий полірували. Світло почергово направляли то на поліроване, то на зачорнене крильце, де воно відбивалося або поглиналося. Тиск світла вимірювали за різницею кутів закручування нитки під час попадання на зачорнену та дзеркальну поверхню. 

П. М. Лебедєв виміряв також тиск світла на гази. Досліди Лебедєва експериментально підтвердили наявність імпульсу фотонів. Зміна імпульсу фотона (відповідно і тиск світла) при відбиванні від дзеркальної поверхні максимальна і в 2 рази більша за мінімально можливу зміну імпульсу при відбиванні від чорної поверхні.