четвер, 3 травня 2018 р.

Громовиця

Громовиця - іскровий газовий розряд


Громовиця - іскровий розряд
Мало що в цьому світі може викликати в людини одночасно відчуття страху і захоплення, панічної боязні та величі. Все це про блискавку – гігантську електричну іскру, котра може сягати декількох кілометрів довжини, струми в якій доходять до 100 000 А, а напруги між хмарою та землею перед її виникненням дорівнюють 1 000 000  кВ. Тривалість розряду мала, тому і загальний заряд, котрий переносить блискавка, як правило, невеликий (0,1-10 Кл). 


Цікаво спостерігати фотографії цього незвичного явища. Насамперед від хмари до землі виникає слабо світний канал, потім по ньому поширюються великі заряди, зумовлюючи яскраве світіння. Швидкість поширення надзвичайно велика – 100 000 км/с. При цьому відбувається сильне нагрівання повітря і, внаслідок його розширення, виникає ударна звукова хвиля – грім. Порахувавши час між світлом блискавки та громом, можемо оцінити відстань до неї (швидкість звуку в повітрі 333 м/c і вона суттєво залежить від температури). 

Блискавка у повітрі частково перетворює кисень в озон, великі концентрації якого згубні для вірусів та бактерій. Малі концентрації озону мають цілющі властивості; приємне повітря з домішками озону після грози; повітря соснових лісів, бо окислення смол також супроводжується виділенням озону. 
Громовиця
Не слід нехтувати можливістю ураження блискавкою. Не можна стояти в степу, рокладати намет поряд з виходом грунтових вод, ховатись у грозу від дощу під дубом або іншими деревами з могутньою кореневою системою.

Нічний жах





Громовиця та райдуга водночас
Громовиця...


В уповільненій зйомці




Запитання:


1. Куди влучає громовиця найчастіше?
2. Як захиститись від блискавки?
3. В які дерева влучає блискавка частіше: в поодинокі чи в ті що ростуть в лісі? Чому?