пʼятницю, 4 травня 2018 р.

Жива електрика

Електрика в живій природі

 Вивчаючи закони електрики і дивлячись на різноманіття їх застосування в техніці, мимоволі задаєш собі запитання: наскільки широко сама природа використовує ці закони?

Люди вже давно спостерігали дію електричних сил як у живій, так і в неживій природі. Електричні вугри, скати; блискавка – звичні явища. Перші мандрівники  дивувалися з екзотичного способу полювання на південноамериканського електричного вугра. Індіанці заганяли у водойму, де водилися вугрі, стадо коней, і всю силу своїх електричних розрядів небезпечна риба обрушувала на беззахисних тварин. Лише згодом рибалки заходили у воду і вже без страху руками ловили цю незвичайну рибу.
Електричні водяні тварини існують не тільки в Америці. Відомо понад 50 видів, і належать вони до різних родин. Про унікальні властивості електричного сома, який водиться у річці Ніл, знали ще давні єгиптяни. Головний біль тодішні знахарі  пропонували лікувати прикладанням до хворого місця живого ската.

Усі види електричних риб мають особливий орган, котрий виробляє електрику. За його допомогою тварини полюють, захищаються пристосовуючись до життя у водному середовищі.
Але чому у жодної наземної тварини не виявлено електричного органа? 
 Причина цього полягає в наступному. Лише вода з розчиненими у ній солями є чудовим провідником електрики, що дає можливість використовувати дію електричного струму на відстані.

У різних видів електричних риб електричні органи відмінні за розмірами та  місцем розташування. В електричного сома – це тонкий утвір, що вкриває весь тулуб під шкірою. У  вугра  –  видозмінена  частина  бокового  м`яза  ( складає половину маси тварини ). В електричного ската роду Torpedo електричний орган міститься навколо голови, а в ската роду Raja – поблизу хвоста. 

Відзначу, що електричний орган у всіх риб, сконструйовано однаково. Елементарна складова ланка його – електроцит,  котрий називають  живим генератором електроенергії. Електроцити відокремлено один від одного  драглистою масою, ізолятором, як цього вимагають закони електротехніки. Весь електричний орган також ізольований від тіла риби і контактує лише з навколишнім середовищем. Кожен електроцит виробляє напругу 0,02-0,08 В. Електроцити зібрані у стовпчики, котрі групуються в ряди. Така конструкція дозволяє  виробляти напругу скатові порядку 400В, а в електричного вугра – понад 600В. Потужність таких «електростанцій» під час удару сягає 1000 Вт.

Грім і блискавка; електричні риби – лише маленька частинка з усіх багатоликих виявів електрики. А роль живої електрики виявляється ширшою. Слух, зір, смак, нюх, відчуття дотику – п’ять видів відчуттів, в основі механізму яких лежить електрика.

Намагаючись пізнати, як працює людський організм, ми повинні збагнути, як застосувала природа електричні закони в функціонуванні живого організму людини. Вона ( природа ) створила єдиний універсальний код – електричний. Багатогранність навколишнього світу зводиться до єдиної універсальної мови – електричного сигналу.

Насамкінець зауважу, що лише ґрунтовно вивчаючи електрику і поєднуючи її з анатомією та біологією випускник медичного закладу може стати справжнім лікарем. Хотілося б, щоб майбутні медики це враховували.

Ознайомившись з матеріалом, розв’яжіть наступні якісні задачі:
електричний скат
електричний вугор
електричний сом

1. Поясніть принцип дії електричного органу риб ( «живої електростанції» ).
2. Відомо, що електроцит ( видозмінена клітина ) створює напругу 0,02В. Підрахуйте максимальну напругу всього електричного органу ската, якщо в кожному стовпчику є чотириста електрощитів, а всього таких стовпчиків п’ятсот?
3. Чому, на вашу думку, не виявлено електричного органа  у жодної наземної тварини?
4. Відомо три представники  морських тварин, котрі володіють однією спільною, притаманною тільки їм зброєю захисту. Хто вони, що це за зброя і як вона діє?
5. Відомо, що різні риби виробляють різну напругу. Поясніть, чому вугор, який проживає у прісній воді виробляє більшу напругу, ніж скат, що живе у соленій воді?
6. Відомо, що коли блискавка попадає в дуб, то як правило, це призводить до  розриву стовбура, а коли блискавка попадає в сосну – то руйнується лише кора. Поясніть?
7. Відомо багато рослин – хижаків. Як пояснюють процес закривання листя з щитинками ( зубами ) при попаданні комахи?
8. Статистично встановлено, що в хвойні дерева блискавка влучає рідше ніж в листяні. Дайте пояснення цьому факту.
9. В яку погоду відчутніша електризація нашого тіла внаслідок контакту з оточуючими тілами?
10. Акваріумна риба голець в ясні дні, як правило, лежить на дні. Але інколи вона починає метушитись. В чому причина різкої зміни поведінки риби?

Жива електрика


Доцільно прочитати: