четвер, 17 жовтня 2019 р.

Землетрус

 Землетрус та оцінка його сили


Землетрус силою 9 балів.

Земля – голуба планета – найрідніше місце у безмежних просторах Всесвіту. Вона на 3/5 поверхні заповнена водою, але 2/5 частини поверхні займає суша. Тверда частина планети – чудове пружнє середовище для поширення різноманітних хвиль, які вивчає особлива наука – сейсмологія. Її чутливі прилади, що фіксують найменші струси грунту, переконують, що вібрації Землі не припиняються ні на мить. Більшість таких коливань належать до  слабких, котрі наші органи чуття не помічають. Проте, хвилі які ми відчуваємо, є особливо цікавими та водночас небезпечними, і їх ми називаємо землетрус.


Причина виникнення землетрусів. 

Великі блоки земної кори повільно переміщуються одна відносно одної, накопичуючи напруги в місцях дотику. В певний момент порода тріскається і відбувається швидкий зсув величезних об’ємів грунту.  Від цього місця в усі боки  розповсюджуються швидкі (до 8 км/с) поздовжні хвилі і удвічі повільніші – поперечні. Найбільші коливання відбуваються в точці поверхні, строго під якою відбувся зсув плит, яку називають епіцентром землетрусу. Під час потужніх катастроф по поверхні  Землі поширюються ще два типи хвиль. Найповільніші – хвилі Релея, які точно відповідають хвилям на поверхні води. Дещо швидше рухаються  хвилі Лява, де частина грунту коливається горизонтально, але упоперек лінії перенесення енергії. Для будівель особливо руйнівними є усі три типи поперечних хвиль, що часто по черзі змінюють одна одну, а наступний тип хвиль дорощує те, що не зруйнували попередні.

Класифікують землетруси за допомогою 12-ти бальної шкали.

1-4 бали, слабкі землетруси. 

Не всі люди помічають такі коливання земної кори. Пошкоджень практично не буває.

5-8 балів, сильні землетруси. 

Якщо при 5-ти балах  інколи тріскає скло і падають зі стін слабо закріплені картини та інші предмети, то при 7-ми балах на вулиці важко утриматись на ногах. При семи балах руйнуються неякісно побудовані будівлі. Землетруси силою 8 балів належать до руйнівних. Вони пошкоджують більшість будівель, падають вертикальні споруди без розтяжок: димарі, пам’ятники тощо. Місцями у грунті можуть утворюватись тріщини.

9-12 балів, землетруси-катастрофи.

 Деякі міста здатні витримати 9-ти бальні землетруси, якшо усі його споруди сучасні та антисейсмічні. Але при цьому рвуться підземні комунікації, трубопроводи, пошкоджуються греблі, утворюються чималі тріщини у грунті та на асфальті. 

Землетрус у 10 балів витримують лише унікально міцні споруди, тріщини у землі сягають порядку метра ширини, вихлюпується вода з водойм та басейнів, гнуться рейки залізниць.

Під час 11-ти бального землетрусу великі споруди мають мало шансів вціліти; по поверхні «прогулюються» хвилі, як на воді; утворюються безліч тріщин, з яких вириваються пасма полум’я та фонтани води з розірваних труб комунікацій; піщані та лесові грунти стають рідкими і течуть за найменшого нахилу, поглинаючи при цьому будинки, які  побудовано на цих місцях.

Землетрус силою 12 балів. Що може бути гірше: підлітають вгору блоки зруйнованих будівель, всюди ширяють камені; у тріщини провалюються автомобілі на невеликі будинки; землю трусить настільки, що змінюються русла рік, провалюються гори в одних місцях і… виростають в інших. Під час подібних катаклізмів люди не можуть упізнати рідні місця.

Щодо землетрусів Україні пощастило, оскільки в силу розміщення нашої країни тут можливі лише землетруси силою максимум 7 балів, за винятком Криму та Карпат. Вони надто близько лежать до величезних розломів, де південні материки наповзають на Європу.

За своє свідоме життя особисто мені довелось пережити три землетруси: у 1977 році, 1986 році та на початку 90-х років. Враження – неоднозначні, проте бачачи людей, які вмить повибігали з 14-ти поверхової будівлі, незабутні.

Перебуваючи у сейсмічно активній зоні слід пам’ятати, що першими від епіцентру прийдуть поздовжні хвилі, які у повітрі спричиняють характерний глухий гул. Саме цей звук, та перші, переважно слабкі, коливання будівель натякають, що слід залишити будівлю та відійти від неї на безпечну відстань.

Вкрай небезпечно знаходитись біля великої води, зважаючи на те, що землетруси спричиняють цунамі – велетенські вбивчі хвилі на поверхні океану.

Цунамі. Японія, 2011 рік


Варто знати:

  • Найбільшу висоту мало цунамі біля японського острова Ішігакі у 1771 році – 85 метрів.
  • На Гавайських островах знайдено відмітку від хвилі цунамі висотою 300 метрів (це трапилось приблизно 100 000 років тому).
  • Обвал гори у затоці Літуйя (США, Аляска) у 1958 році створив грандіозну хвилю висотою 524 метри.
  • Щорічно фіксують більше 500 000 землетрусів, приблизно 100 000 з них відчутні і без приладів, близько 1 000 – руйнівні.
  • Найбільшу кількість енергії виділилась  під час землетрусу 1960 року у Чилі – 1021 Дж.
  • Вважають, що найбільше жертв (понад 1,1 млн) було під час землетрусу 1201 року на Близькому Сходу та Середземноморї.
  • Найбільшу кількість будівель (575 000) було знищено під час підземного поштовху 1 вересня 1923 року у Японії, коли постраждали міста Токіо та Йокагама.
  • Встановлено, що кількість землетрусів зростає в роки максимальної сонячної активності. Саме в ці роки відбулись найбільш руйнівні землетруси. 
  • Вчені очікують, що з роками кількість землетрусів повинна зменшуватись, Земля заспокоюється.
Тварини швидше відчувають наближення землетрусу